Legea privind acordarea unor zile libere parintilor pentru supravegherea copiilor, in situatia închiderii temporare a unitatilor de invatamant publicata in Monitorul Oficial

În Monitorul Oficial nr. 209/14.03.2020 a fost publicată Legea nr. 19/2020 privind acordarea unor zile libere părinților pentru supravegherea copiilor, în situația închiderii temporare a unităților de învățământ. Actul normativ intră în vigoare la 3 zile de la data publicării sale în Monitorul Oficial.

Când devin aplicabile prevederile acestei legi?

Prevederile legii se aplică în situația închiderii temporare a unităților de învățământ, ca urmare a condițiilor meteorologice nefavorabile sau a altor situații extreme decretate astfel de către autoritățile competente cu atribuții în domeniu. La acest moment este dispusă măsura închiderii temporare a unităților de învățământ, drept măsură de limitare a propagării infectărilor cu virusul COVID-19.

Cine beneficiază de drepturile prevăzute de această lege?

  • Unul dintre părinții copiilor care au copii cu vârsta de până la 12 ani, înscriși în cadrul unei unități de învățământ sau au copii cu dizabilități cu vârstă de până la 18 ani, înscriși în cadrul unei unități de învățământ și care au un loc de muncă nu permite munca la domiciliu sau telemunca. Atenție, cele două condiții sunt cumulative și doar unul dintre părinți poate beneficia de aceste drepturi;
  • Persoana singură din familia monoparentală, dacă îndeplinește condițiile cumulative;
  • Reprezentantul legal al copilului, dacă îndeplinește condițiile cumulative;
  • Persoana desemnată, potrivit legii, să exercite drepturile și să îndeplinească obligațiile părintești față de copil, dacă îndeplinește condițiile cumulative.

În ce constau drepturile prevăzute de această lege?

Persoanele îndreptățite beneficiază de zile libere, în limita unui număr ce urmează a fi stabilit prin hotărâre de guvern pentru fiecare situație excepțională acoperită de lege. Pentru situația actuală nu a fost încă emisă o hotărâre de guvern care să prevadă numărul de zile acordat conform acestei legi.

Pentru zilele libere acordate persoanele îndreptățite beneficiază de o indemnizație în cuantum de 75% din salariul corespunzător unei zile lucrătoare, dar nu mai mult de corespondentul pe zi a 75% din câștigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat. Salariul mediu brut pentru anul 2020 este de 5.429 lei.

Cum se acordă drepturile prevăzute de această lege?

Drepturile prevăzute de această lege se acordă la cererea persoanei îndreptățite. Cererea trebuie să fie însoțită de o declarație pe propria răspundere a celuilalt părinte – dacă este cazul, din care să rezulte că acesta nu a solicitat la locul său de muncă zile libere ce i s-ar cuveni potrivit prezentei legi.

Există limitări cu privire la aplicarea acestei legi?

În vederea beneficierii de drepturile prevăzute de acestă lege este necesar acordul angajatorului pentru salariații din unitățile sistemului energetic național, din unitățile operative de la sectoarele nucleare, din unitățile cu foc continuu, din unitățile sanitare și de asistență socială, de telecomunicații, ale radioului și televiziunii publice, din transporturile pe căile ferate, din unitățile care asigură transportul în comun și salubritatea localităților, precum și aprovizionarea populației cu gaze, energie electrică, căldură și apă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cookie-urile ne ajută să furnizăm o experiență cât mai bună pe site. Prin utilizarea serviciilor noastre, vă exprimați acordul cu privire la utilizarea cookie-urilor.